Sekswerk.info

Project

Het online platform voor sekswerkers over (seksuele) gezondheid, veiligheid en wet- en regelgeving en waar zij terecht kunnen met hulpvragen en klachten.

De nieuwe website Sekswerk.info van Soa Aids Nederland is online. Deze site biedt vrouwelijke, mannelijke en transgender sekswerkers relevante en actuele informatie over (seksuele) gezondheid, veiligheid, werken en regelgeving. Een belangrijk onderdeel van de nieuwe website is De Klachtenbalie. Sekswerkers kunnen hier terecht met een vraag of klacht over instanties, zoals de politie, de belastingdienst, de Kamer van Koophandel of banken. Samen het het team van Soa Aids Nederland en PUURPXL realiseerden wij de website die een brug wil slaan tussen sekswerkers en diverse instanties in Nederland.

Sekswerkers uitgesloten

Een bankrekening openen? Een hypotheek aanvragen? Een vergunning regelen of stigma vrije zorg ontvangen? Voor sekswerkers is dit vaak lastig door ingewikkelde regelgeving of door de vooroordelen rond sekswerk. De communicatie tussen overheidsinstanties, commerciële diensten en sekswerkers verloopt vaak moeizaam. Sekswerkers voelen zich niet serieus genomen. Hen wordt niet altijd duidelijk gemaakt welke weg het beste gevolgd kan worden. Het resultaat is dat sekswerkers te vaak worden uitgesloten van essentiële diensten.  

Klachtenbalie verwijst door en bemiddelt 

De Klachtenbalie verwijst sekswerkers naar de juiste plek en ondersteunt bij het indienen van klachten bij instanties. Instanties worden op de hoogte gesteld van terugkerende problemen. En samen zoeken zij vervolgens naar een oplossing. Er werken professionals met brede kennis en ook mensen die ervaring met sekswerk hebben. Elke klacht wordt persoonlijk, onafhankelijk en vertrouwelijk  behandeld. 

Vandaag, 17 december, de dag waarop we met zijn allen protesteren tegen elke vorm van geweld tegen sekswerkers, zetten we concrete stappen om tot duurzame oplossingen te komen. De Klachtenbalie helpt niet alleen sekswerkers, maar registreert ook klachten en spreekt instanties aan om te kijken hoe de situatie voor sekswerkers verbeterd kan worden. De Klachtenbalie wil een veilige plek zijn waar sekswerkers gehoord en geholpen worden.

Sinsia Casemanager Klachtenbalie

Digitale toegankelijkheid

Digitale toegankelijkheid zit verweven in het redesign. Door in te zetten op digitale toegankelijkheid, stel je je website open voor iedereen en scoor je beter in Google. Hierbij zorgt kleurcontrast ervoor dat teksten voor iedereen goed leesbaar zijn. Voor bezoekers met een visuele beperking, maar ook voor bezoekers die met hun smartphone in de zon staan. Ook het lettertype, de lengte van zinnen, de lettergrootte en regelafstanden werden meegenomen. Ook het logo doet mee, omdat de (aanverwante) kleuren vaak voor tekst of andere actieve elementen worden gebruikt.

Drupal open source CMS

De website is gerealiseerd in Drupal 9 en is meertalig opzet. De redactie probeert zoveel mogelijk content in drie talen, Nederlands, Engels en Spaans, aan te bieden. Mocht een vertaling niet beschikbaar zijn in het Spaans dan wordt er teruggevallen op de de Engelse versie van de pagina. 

De website is zo opgezet dat de redactie veel vrijheid heeft (binnen het ontworpen design) bij het inrichten van de verschillende overzichtspagina’s, (nieuws)artikelen, maar ook op de homepagina. Hiervoor kan de redactie gebruik maken van verschillende soorten paragraaf types waarmee content- en landingspagina's volledig kunnen worden opgemaakt en ingedeeld. Daarnaast zijn er modules zoals de GGD locator en de chatbot-functionaliteit die eerder zijn gerealiseerd voor Soaaids.nl en Mantotman.nl, twee andere sites van Soa Aids Nederland, hergebruikt binnen Sekswerk.info. 

In opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid

Soa Aids Nederland beheert de Klachtenbalie in opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Slechte of beperkte toegang tot zorg en ondersteuning heeft een negatief effect op de directe veiligheid en (seksuele)gezondheid van sekswerkers en daarmee ook op de soa- en hiv-preventie. Om die reden zet Soa Aids Nederland zich in voor een betere werksituatie voor sekswerkers. 

Meer informatie?

Wij helpen met het bepalen en behalen van online doelstellingen en het delen van kennis via digitale platformen. Of het nu gaat om het werven en behouden van leden of donaties, wij hebben er veel ervaring mee. Voor meer informatie over deze case of wat we voor jouw website kunnen betekenen, neem vrijblijvend contact op met LimoenGroen, 020 - 7371880 of hallo@limoengroen.nl