IISG
Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. De nieuwe website zoekt razendsnel door sociaaleconomische bronnen.
Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) onderzoekt arbeidsrelaties wereldwijd en verzamelt data op sociaaleconomisch historisch terrein. De nieuwe website sluit aan bij de strategie om veel data online snel doorzoekbaar te maken en te kunnen informeren over relevante onderwerpen. LimoenGroen realiseerde de nieuwe website in samenwerking met Spinque en Triply.
Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) doet historisch onderzoek naar mondiale arbeidsrelaties en verzamelt data op sociaaleconomisch historisch gebied. Een breed publiek beschikt hiermee over feiten en cijfers uit één van de belangrijkste sociaalhistorische collecties in de wereld. Met de nieuwe website kan IISG een diversiteit aan databronnen op veelzijdige en toegankelijke manier redactioneel samenstellen. De website staat centraal in de nieuwe online strategie en geeft invulling aan de toonaangevende rol die IISG wereldwijd vervult.
Online ambities
De website staat centraal voor alle producten en diensten van het IISG. Mensen moeten de collecties en de informatie van het IISG visueel, gemakkelijk en in samenhang kunnen zien, beleven en onderzoeken. Alle data bevindt zich in een triplestore, een set gekoppelde databases van waaruit vrijwel alle content in de nieuwe website wordt opgebouwd. De nieuwe website is onderdeel van de online strategie waarbij ook social media, de nieuwsbrief en andere relevante kanalen worden ingezet. Vanuit de Nederlandse Overheid heeft IISG ook een voortrekkersrol en dat wordt met de nieuwe website weer toonaangevend.
Linked Data
De website gebruikt de kracht van linked data, waarbij data uit de triplestore wordt gehaald en van elk afzonderlijk object kan worden achterhaald welke overige objecten hieraan zijn gerelateerd. Zo kan een grote diversiteit aan bronnen worden geraadpleegd en aan elkaar worden gerelateerd. De website presenteert vooral de diversiteit aan data uit diverse bronnen waarbij de redactie pagina’s, overzichten en highlights op verschillende manieren kan opbouwen.
De flexibele page builder maakt het bijvoorbeeld voor redacteurs mogelijk om zoekopdrachten te embedden in een pagina, waarmee on-the-fly de meest relevante zoeksresultaten uit de triplestore bij de specifieke content op de pagina kan worden getoond. Ook kunnen zij content toevoegen die op basis van categorisering automatisch wordt bijgewerkt, zodra er nieuwe data beschikbaar komt. Zo wordt de continue groeiende collectie steeds dynamisch voorzien van relevante informatie en kunnen bezoekers blijven onderzoeken.
Resultaat
IISG heeft vanaf nu één centrale website voor het ontsluiten van alle informatie en collecties. Met de flexibele page builder kan de redactie vrijwel alles toevoegen, van geautomatiseerde zoekopdrachten tot video’s en externe content. De zoekfunctie is gebouwd in React (Javascript framework) waarmee op een flexibele manier de data uit de immense object store kan worden doorzocht. De zoekfunctie is geïntegreerd in Drupal, het content management systeem waarmee de redacteurs de presentatie van de content kunnen beheren. Door alle content centraal op te slaan, kan deze ook met andere websites van IISG worden gedeeld. Dat gaat in 2018 al een paar keer gebeuren. De website is in twee talen te raadplegen. Het integreren van zoeksuggesties, interactieve visualisaties en kaarten staan op de roadmap voor dit jaar.
Meer informatie?
LimoenGroen realiseert websites voor musea en culturele instellingen en is expert in het online ontsluiten van digitale archieven en collecties. Wil je weten hoe we dit doen? Voor meer informatie over deze case of wat we voor jouw website kunnen betekenen, neem vrijblijvend contact op met LimoenGroen, 020 - 7371880 of hallo@limoengroen.nl