De kracht van het delen
Scientia potentia est - Francis Bacon, 1597
Napoleon won jarenlang keer op keer van zijn tegenstanders, ondanks zijn veel kleinere legers. Zijn kennis van oorlogsvoering en informatie over de legers van zijn tegenpartij maakten dat hij steeds als winnaar overbleef en zo uiteindelijk Europa wist te domineren.
Kennis is macht > Delen is macht
De uitdrukking "Kennis is macht" komt dan ook niet uit de lucht gegrepen - waarbij macht ook uit te leggen is als invloed, rijkdom of aanzien. Echter, in de kenniseconomie van tegenwoordig is het hebben van kennis niet genoeg. Krachtig wordt het pas wanneer je die kennis ook kan overbrengen. In de Open Source community zien we dat de mensen die het meest delen, het meeste 'macht' hebben. De échte veranderaars, de core developers; ze krijgen veel voor elkaar doordat ze niet alleen veel weten, maar deze kennis ook delen. En dat kan op vele manieren: in de vorm van een blog, een presentatie, of simpelweg gewoon als code.
Teruggeven van code
Open Source wordt pas goed als mensen het niet alleen gebruiken, maar het vooral ook verbeteren. Drupal is geweldige software, maar het kent bugs. Niet alleen in de core zelf, maar (vooral) in de duizenden community modules. Als wij tijdens een project zo'n bug ontdekken kunnen we dit natuurlijk lokaal fixen en weer doorgaan met het werk; ons probleem is immers opgelost. Dit doen wij echter niet. We zorgen er altijd voor dat de oplossing terugvloeit in de community. Dat kan op een aantal manieren:
Lever een patch aan
Kan ik het probleem zelf oplossen? Mooi! Maak een nieuw issue aan bij de betreffende module en lever de code-wijziging aan als patch. Voorbeeld van Martijn: https://www.drupal.org/node/1783678
Beschrijf het probleem
Kan ik het probleem niet zelf oplossen? Dan in ieder geval een issue aanmaken en beschrijven hoe het issue te reproduceren is. Dit helpt een andere ontwikkelaar om het te fixen, of op z'n minst zijn eigen probleem snel te herkennen. Voorbeeld van Dominique: https://www.drupal.org/node/907504
Start een nieuwe module
Schrijven we een los stuk code dat wellicht voor anderen ook interessant is? Dan proberen we dit als apart project aan te bieden. De tijd die het extra kost om een stuk klantcode generiek en configureerbaar te maken hebben we er graag voor over, wetende dat de community ons vanaf dan kan helpen met het verbeteren en onderhouden van het stuk code. Voorbeeld van mijzelf, ontwikkeld in opdracht van de European Space Agency: https://www.drupal.org/project/commons_hashtags
Doordat wij zoveel code delen zijn wij momenteel 1 van de 4 Featured Drupal Providers uit Nederland. De andere twee zijn globale leveranciers die ook in Nederland zitten.
Nemen is geven
Bij LimoenGroen heeft iedereen 10% community-tijd. Elke twee weken zijn onze medewerkers een volledige vrijdag vrij om te doen wat zij belangrijk vinden. Dat kan zijn het uitproberen van nieuwe technieken of het schrijven van een blog, maar die tijd wordt ook gebruikt voor het "open-sourcen" van klantcode.
Om zeker te weten dat de opdrachtgever hier akkoord mee is voegen we daarom standaard onderstaande tekst toe aan elke offerte die wij schrijven:
Drupal wordt ontwikkeld onder een open source softwarelicentie. Alle, in het kader van deze opdracht, ontwikkelde software valt onder dezelfde licentie als Drupal zelf: GNU General Public License, versie 2 of later. Het intellectueel eigendom ligt bij u. Om ten volle te profiteren van de voordelen van het opensource ontwikkelingsmodel vinden wij het belangrijk dat we de mogelijkheid hebben om delen van de software generiek te ontwikkelen en deze te delen met de community (met daarbij de vermelding dat dit voor <KLANTNAAM> is ontwikkeld).
Oproep aan Drupal leveranciers
Nemen is geven, daar geloof ik heilig in. Ik roep daarom elke Drupal leverancier op bovenstaande tekst op te nemen in hun offerte, zodat er binnenkort nog meer te nemen valt! Wie doet er mee?