Man tot man
De voorlichtingswebsite voor mannen die seks hebben met mannen.
De nieuwe website Mantotman.nl van Soa Aids Nederland is online. De website is toegankelijk voor een brede groep mannen en transgender personen die seks hebben met mannen. Met simpele taal en duidelijke verwijzingen vinden bezoekers snel antwoord op hun vragen over soa’s, seks en relaties. Samen het het team van Soa Aids en PUURPXL realiseerden wij de website die een bijdrage levert aan positieve seksuele gezondheid in Nederland.
De speciaal ontworpen website biedt snel antwoorden op vragen over PrEP, hepatitis B, en soa-tests. Bezoekers krijgen via de website ook snel toegang tot Testlab, PrEP en een hepatitis B-vaccinatie. Alle content is in begrijpelijke taal (B1) opgesteld, ook in het Engels. De inhoud is genderneutraal en digitaal toegankelijk om zoveel mogelijk mensen te kunnen ondersteunen. Heldere animatievideo’s in het Nederlands en Engels, Spaans, Arabisch en Russisch volgen binnenkort. De website is mede tot stand gekomen met de hulp van het RIVM en de GGD’s van Amsterdam Rotterdam-Rijnmond.
Positieve seksuele gezondheid
Mantotman.nl draait om seksuele gezondheid zonder stigma’s of oordeel. Een positieve insteek is daarbij heel belangrijk. Dat betekent naast aandacht voor hiv- en soa-preventie ook aandacht voor plezier in seks, seksuele problemen, gezonde relaties, weerbaarheid, chemsex en veilig daten. De website is ontwikkeld met input van de doelgroep en van experts op het raakvlak van seksuele gezondheid.
De website is ook een hulpmiddel voor huisartsen, GGD-verpleegkundigen en andere professionals die soa-zorg en ondersteuning bieden aan mannen die seks hebben met mannen en transgender personen.
Genderdiversiteit
In 2006 ontstond Man tot Man om de hiv- en soa-bestrijding onder mannen die seks hebben met mannen te versterken. De focus lag op seksueel gedrag in plaats van seksuele identiteit als homo- of biseksueel. In 2021 is er veel meer aandacht voor genderdiversiteit. Meer mensen herkennen zich niet in de tweedeling man of vrouw. Daarom zijn de teksten genderneutraal opgesteld. Directe verwijzingen naar gender zijn zo veel mogelijk weggelaten. Soa Aids Nederland heeft ervoor gekozen om de naam van het merk te behouden omdat het grootste deel van de doelgroep zich als man identificeert. Non-binaire jongeren wijzen we op het aanbod van Sense.info.
Digitale toegankelijkheid
Digitale toegankelijkheid zit verweven in het redesign. Door in te zetten op digitale toegankelijkheid, stel je je website open voor iedereen en scoor je beter in Google. Hierbij zorgt kleurcontrast ervoor dat teksten voor iedereen goed leesbaar zijn. Voor bezoekers met een visuele beperking, maar ook voor bezoekers die met hun smartphone in de zon staan. Ook het lettertype, de lengte van zinnen, de lettergrootte en regelafstanden werden meegenomen. Ook het logo doet mee, omdat de (aanverwante) kleuren vaak voor tekst of andere actieve elementen worden gebruikt.
Drupal open source CMS
De website is gerealiseerd in Drupal 9. Met de opzet heeft de redactie veel vrijheid (binnen het ontworpen design) bij het inrichten van de verschillende overzichtspagina’s, (nieuws)artikelen, maar ook op de homepagina. Hiervoor kan de redactie gebruik maken van verschillende soorten paragraaf types waarmee content- en landingspagina's volledig kunnen worden opgemaakt en ingedeeld. Daarnaast zijn er modules zoals de GGD locator en de chatbot-functionaliteit die eerder zijn gerealiseerd voor Soaaids.nl, een andere site van Soa Aids Nederland, hergebruikt binnen Mantotman.
Deze publicatie is tot stand gekomen met medewerking van Soa Aids Nederland.
Meer informatie?
Wij helpen met het bepalen en behalen van online doelstellingen en het delen van kennis via digitale platformen. Of het nu gaat om het werven en behouden van leden of donaties, wij hebben er veel ervaring mee. Voor meer informatie over deze case of wat we voor jouw website kunnen betekenen, neem vrijblijvend contact op met LimoenGroen, 020 - 7371880 of hallo@limoengroen.nl