Seminar "Kunst ontsluiten geen kunst?" zeer geslaagd

Blog
Publicatiedatum:

Op woensdag 10 april vond het seminar "Kunst ontsluiten geen kunst" plaats in Den Haag: een seminar over het online en internationaal ontsluiten van museumcollecties met behulp van het CMS Drupal. Het seminar vond plaats in het prachtige Gemeentemuseum Den Haag die kosteloos haar locatie ter beschikking stelde. LimoenGroen organiseerde dit seminar samen met CrossLang en Triquanta.

Foto van het Gemeentemuseum Den Haag
Foto: Het gemeentemuseum van Den Haag

Vincent de Keijzer, projectleider bij het Gemeentemuseum, opende de dag met een presentatie over hoe zij hun collectie hebben ontsloten door de Adlib-data te mappen op 5 nieuwe velden: wie, wat, waar, wanneer en hoe. Hierdoor is het veel eenvoudiger om collectiestukken te doorzoeken. Hij ging tevens in op toe hoe je als opdrachtgever om moet gaan met externe ontwikkelpartijen bij het gebruik van open source software om vendor lock-in te voorkomen.

Baris Wanschers, mede-eigenaar van LimoenGroen en voorzitter van Stichting Drupal Nederland, liet de aanwezigen kennis maken het het open source CMS Drupal en toonde daarbij veel voorbeelden van museum die al Drupal gebruiken. Mede door de zeer actieve community, de flexibiliteit van het CMS en de grote hoeveelheid beschikbare add-ons (oa voor koppelen met Adlib, CollectiveAccess, MuS, OAI en Millenium) is het CMS op het moment een hele logische keuze voor veel musea. Wist u bijvoorbeeld dat het Louvre, Tate en het Museum of Fine Arts Drupal gebruiken? Of dichter bij huis: Museon, het Gemeentemuseum, Groninger Museum, Geldmuseum, Beeld & Geluid en EYE? Omdat LimoenGroen de website van het Gemeentemuseum heeft ontwikkeld liet Baris ook enkele voorbeelden zien van de beheerinterface van www.gemeentemuseum.nl.


Foto: Baris presenteert Drupal en toont voorbeelden van museums die Drupal gebruiken

Na de koffiepauze ging Peter Grond, mede-eigenaar van Triquanta, dieper in op de website die zij hebben ontwikkeld voor het Gemeentemuseum om de Adlib data te mappen op de Wie/Wat/Waar/Wanneer/Hoe velden. Tevens lichtte hij toe hoe de diverse systemen met elkaar waren verbonden. De collectiedata wordt door het door Triquanta ontwikkelde systeem aangeboden via een webservice die weer door de gemeentemuseum.nl website wordt gebruikt om bijvoorbeeld de Topstukken online aan te bieden.

De laatste presentatie werd gegeven door Frederik van Outryve van Crosslang. Hij demonstreerde de problemen die kunnen ontstaan bij het geautomatiseerd vertalen van (web)content en hoe zij daar een oplossing voor hebben ontwikkeld. Zij maken het mogelijk voor webredacteuren om heel eenvoudig stukken tekst vertalen door een reeds voorvertaalde tekst (via een zelflerend systeem) aan te bieden die enkel nog geredigeerd hoeft te worden.

Het seminar werd afgesloten met een uitstekend verzorgde lunch in het naastgelegen Fotomuseum. LimoenGroen kijkt terug op een zeer geslaagd seminar en dankt alle aanwezigen voor hun komst.


Foto: De aanwezigen sluiten de ochtend af met een goed verzorgde lunch in het Fotomuseum