Kennissessie Dutch Digital Agencies

Nieuws
Publicatiedatum:

Een terugblik op "Webtoegankelijkheid, waar begin je?"

Op donderdag 23 september organiseerde de brancheorganisatie van digitale bureaus in Nederland DDA een kennissessie waarin een aantal sprekers meer vertellen over digitale toegankelijkheid, de stand van zaken rond wetgeving en hoe je je hierop kunt voorbereiden.

Bekijk kennissessie digitale toegankelijkheid

Europese wetgeving

Raph de Rooij, werkzaam bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, ging in op welke wetgeving met betrekking tot digitale toegankelijkheid onze kant op komt vanuit Europa. Overheidsinstanties zijn al wettelijk verplicht om websites en applicaties waarneembaar, bedienbaar, begrijpbaar en robuust te maken. Uiterlijk op 28 juni 2025 is er ook een wettelijke toegankelijkheidsverplichting met een bredere scope, op basis van Europese Richtlijn 2019/882. Deze wetgeving gaat gelden voor producten, diensten en noodcommunicatie.

Commercieel interessant

Misgelopen winst

Met een aantal business cases laat Taeke Reijenga, CEO bij Level Level, zien dat webtoegankelijkheid ook commercieel interessant is. Uit de Britse Click-Away Pound Survey blijkt dat gebruikers vaak een website wegklikken als zij enige barrières ervaren. Deze gebruikers hebben een enorme koopkracht van 12 miljard pond per jaar. Dat is ongeveer 10% van wat er in dat land jaarlijks online gespendeerd wordt. Ook in Nederland geldt dat miljoenen Nederlanders kunnen niet vanzelfsprekend gebruik maken van websites of webwinkels, waardoor bedrijven veel winst mislopen.

Besparing van kosten

Daarnaast helpt webtoegankelijkheid met het besparen van kosten. Reijenga haalt de case van de SNS Bank aan. Na de lancering van een verbeterde website verminderde het aantal gesprekken in hun callcenters met meer dan 15%.

Voorkomen van rechtszaken

Wetgeving met betrekking tot digitale toegankelijkheid worden steeds vaker afgedwongen. In de Verenigde staten groeien de hoeveelheid rechtszaken explosief. In Nederland is de kans dus groot dat de wetten strenger worden. Door te voldoen aan de eisen voorkom je claims en bespaar je hoge kosten.

In de praktijk

Toegankelijkheid is een teameffort

Rian Rietveld, accessibility consultant bij Level Level, en Marloes Bosch, frontend ontwikkelaar en accessibilty expert bij LimoenGroen legden uit dat webtoegankelijkheid een gedeelde prestatie is. Iedereen binnen een team is verantwoordelijk. De projectmanager moet een goed getraind team samenstellen en controleren of in het hele traject goed gelet wordt op de webtoegankelijkheid. De designer levert een toegankelijk ontwerp op. De developer zorgt dat de frontend toegankelijk is met semantische foutloze HTML en voldoende informatie voor blinde bezoekers. En contentmakers schrijven begrijpelijke teksten met onderscheidende kleuren, duidelijke links en makkelijk scanbare content.

Tips om mee aan de slag te kunnen

Ook gaven Rian en Marloes drie belangrijke tips mee die je gelijk in de praktijk kunt toepassen:

  1. Gebruik voldoende contrast, hierdoor is je tekst beter leesbaar.
  2. Maak links herkenbaar. Onderstreep ze in lopende tekst, zodat ze te onderscheiden zijn van de gewone tekst.
  3. Zorg er voor dat de toetsenbordnavigatie werkt door een duidelijke focus omlijning toe te voegen en semantische HTML te schrijven.

Ook de digitale toegankelijkheid van jouw website verbeteren?

Marloes Bosch is frontend specialist en expert op het gebied van accessibility bij LimoenGroen. LimoenGroen deelt veel kennis op het gebied van digitoegankelijkheid, op congressen en online magazines, waaronder Emerce en Marketingfacts. Onze medewerkers zijn gecertificeerd door Stichting Accessibility, de autoriteit in Nederland op het gebied van digitale toegankelijkheid. Wil je weten hoe de digitale toegankelijkheid van jouw website kan worden verbeterd? Stuur een bericht en we praten je graag vrijblijvend bij.

Mail Marloes

Marloes Bosch Front-end ontwikkelaar, Accessibility expert
Marloes Bosch