Stichting Accessibility

Project

Autoriteit in digitale toegankelijkheid vernieuwd eigen online platform.

Stichting Accessibility is het expertisecentrum op het gebied van digitale toegankelijkheid in Nederland. Ze ondersteunt organisaties bij de ontwikkeling en het beheer van toegankelijke websites en applicaties. Alle websites in Europa worden de komende jaren verplicht digitaal toegankelijk. De eigen website is het visitekaartje en ingang voor bedrijven, organisaties en instanties die kennis en expertise willen inwinnen of met de stichting in contact willen komen. 

De website van Stichting Accessibility is hét visitekaartje voor digitale toegankelijkheid en een schoolvoorbeeld voor bedrijven, organisaties en instanties. LimoenGroen is leverancier van websites en online applicaties die digitaal toegankelijk zijn. Samen met SchaapOntwerpers uit Utrecht hebben we de nieuwe website gerealiseerd. De website voldoet volledig aan de WCAG2.1 AA standaarden en is door iedereen te gebruiken, ongeacht plaats, device en (visuele) beperking. De nieuwe website maakt gebruik van het open source content management systeem Drupal. Tijdens het project werd Drupal uitgebreid met een module om formulieren meer digitaal toegankelijk te maken. 

Aanleiding

De oude website sloot niet meer aan bij de gebruikersgroepen en behoeften van Stichting Accessibility. Een nieuwe informatiestructuur was nodig. Dit gaf ook meteen de mogelijkheid voor zoekmachine optimalisatie en het upgraden van het CMS. Bij de start van het traject heeft aantal teamleden een certificaat behaald, begeleid door experts van Stichting Accessibility. In die training zijn uitgebreid de WCAG 2.1. richtlijnen behandeld, evenals WAI-ARIA en diverse testingtools.

Design

Samen met Stichting Accessibility zijn de diverse gebruikersgroepen verder uitgewerkt om zo outside in goed mogelijk aan te sluiten bij wat men zoekt. De uitwerking van het Product Vision Board maakte wensen en eisen scherp en zorgde voor de eerste oplossingsrichtingen. Doel van de nieuwe website is om ICT professionals ondersteuning te bieden en project managers en product owners te informeren over aanpak en proces. Daarnaast wil de stichting ook eigen initiatieven en projecten belichten en relevante onderwerpen op de agenda zetten.

Landingpagina's

Actuele regelgeving en onderwerpen worden op landingspagina’s ingericht waar alle praktische informatie snel vindbaar is. Hierbij kan worden verwezen naar content op de site zelf of externe bronnen. Ook voor verschillende branches worden landingspagina’s opgezet om zo relevant mogelijk te kunnen zijn voor de verschillende doelgroepen. 

Naast informeren en ondersteunen heeft de redactie van Stichting Accessibility nu meer middelen om eigen projecten en evenementen meer uit te dragen. Er zijn speciale formats ontwikkeld om snel aantrekkelijke business cases neer te zetten waarmee potentiële afnemers nut en noodzaak kunnen afwegen. De experts zijn vanaf nu goed zichtbaar en benaderbaar, waardoor drempels zijn weggenomen om snel in contact te kunnen komen.

Digitale toegankelijkheid

De website is gerealiseerd in Drupal 8, dat vanuit de architectuur is voorbereid op toegankelijkheid. Met de komst van Drupal versie 9 in aantocht, is het CMS zo ingericht dat een upgrade naar de nieuwe versie snel kan worden uitgevoerd. Uiteraard is de nieuwe website ook onderworpen aan een onafhankelijke audit (onderzoek) om duidelijkheid te krijgen over de toegankelijkheid van de website. Bij de toetsing worden de WCAG-evaluatiemethode en de WCAG-richtlijnen gevolgd, de wereldwijde standaard op het gebied van digitale toegankelijkheid. De meest recente versie is WCAG 2.1. 

Technische verdieping

Om aan WCAG 2.1 AA te voldoen is vanaf de start van het project een aantal tools ingezet. Om snel en eenvoudig een set pagina’s te testen, hebben we gebruik gemaakt van pa11y. Onder water maakt deze tool gebruik van HTML Codesniffer en aXe. Daarnaast is na elke story een manuele test verricht, waarbij extra aandacht uitgegaan is naar toetsenbord toegankelijkheid. Met hulp van de experts van de Stichting is ook getest met meerdere screenreaders. Door samen op locatie te werken, konden we direct na het testen verbeteringen doorvoeren om tot een mooi resultaat te komen.

Toegankelijkheid bij LimoenGroen

Meer dan 250.000 Nederlanders hebben een visuele beperking blijkt uit cijfers van het Oogfonds. Door toegankelijkheidsprincipes toe te passen in je website maak je het ook voor deze groep mensen makkelijker om deze te gebruiken. Het biedt daarnaast een SEO voordeel en zorgt voor betere zoekresultaten van je website doordat de content beter kan worden geïndexeerd. Voor de publieke sector is de EU-richtlijn voor toegankelijkheid vanaf 2018 verplicht. 

Bij LimoenGroen is het toegankelijk ontwikkelen van websites een van de kernwaarden. Wij zijn opgeleid op het gebied van webtoegankelijkheid door Stichting Accessibility, hét kennis- en expertisecentrum op het gebied van digitale toegankelijkheid. Samen met het Oogfonds gingen we Blind voor 1 Dag en maakten we deel uit van de expertgroep e-Accessibility onder leiding van Thuiswinkel.org. Met deze samenwerking willen we niet alleen het verhaal van Stichting Accessibility goed vertellen, maar willen we juist laten zien dat toegankelijkheid geen belemmering hoeft te vormen bij het ontwerpen en implementeren van een website. Zeker met het oog op de verplichte Europese standaarden is dat een boodschap die we graag onderstrepen. 

LimoenGroen en Schaap Ontwerpers

LimoenGroen en SchaapOntwerpers realiseren digitale platformen voor diverse branche organisaties, non-profits en zorginstellingen die helpen om leden online te verbinden en snel en efficiënt hun werk te doen. Wij werken voor onder andere het Nederlands Huisartsen Genootschap en SOAaids. Voor Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland maakten wij eerder WatEenVak, een digitale overstapservice om het personeelstekort in de gehandicaptenzorg terug te helpen dringen. 

Is jouw website digitaal toegankelijk?

Wil je advies over hoe je jouw online platform écht inclusief maakt? Of ben je toe aan een volgende digitale stap en wil je een grotere doelgroep bereiken? Stuur ons een bericht op  hallo@limoengroen.nl of bel met +31 20 - 737 1880.  

Marloes Bosch Front-end ontwikkelaar, Accessibility expert
Marloes Bosch